Zoek en vind jouw Automotive baan

De meeste keus, de beste baan

Automotive Vacaturebank
Automotive Vacaturebank
Op zoek naar een nieuwe uitdaging in de Automotive?

De meeste keus, de beste baan

Zoek en vind jouw Automotive baan
De meeste keus, de beste baan
Snel zoeken

‘Het moest beslist geen fröbelwerk zijn’

De voorliefde voor bier verbinden aan de liefde voor je stad. Arie Mesker uit Oudewater wist dit voor elkaar te krijgen, in 2019 zette hij er zelfs een stadsbrouwerij voor op. “We etiketteren zelf. Net zo gemakkelijk, hier in de keuken van ons woonhuis.”

Het was juni 2018 toen Arie met zijn oud-compagnon Frans een biertje dronk op een verjaardagsfeest.
“Terwijl we van dat biertje aan het genieten waren ontstond het idee om eens een eigen biertje te brouwen. Gewoon voor de leuk, als grap. Waarop Frans zei: ‘Wist jij dat Oudewater in het verleden een flink aantal brouwerijen heeft gehad?’ Misschien is het dan leuk om die brouwerijen een prominente rol te geven in dat speciaalbier van ons!’ Zo gezegd zo gedaan.”

17e eeuws recept

“Mijn eerste vraag was: ‘Oké, gaan we fröbelen met een 300-litertankje of gaan we serieus aan de slag? Frans had het oorspronkelijke zeventiende eeuws recept van ’t Swaert in zijn bezit en we waren het erover eens dat we het daarmee wel groots moesten aanpakken. Maar goed, waar gaan we brouwen? Want zomaar even een brouwinstallatie kopen, dat werkt niet. Die investeringen zijn zó groot, dat is eigenlijk niet leuk meer.


‘Met het oorspronkelijke zeventiende eeuws recept van ’t Swaert als uitgangspunt moesten we het wel groots aanpakken’


Frans is uiteindelijk andere dingen gaan doen en hij heeft het glas aan mijn partner Virginie overgegeven. Virginie komt uit het mooie Oirschot, uit de horeca en ze heeft zelfs een eigen kroeg gehad. Het mooie is dat zij de eigenaar kent van Brouwerij De Oirsprong, bekend van het De Kroon-bier. We zijn vervolgens in contact gekomen met de brouwer daar met de vraag: kun jij voor ons 4000 liter brouwen? Je begrijpt, hier hebben we uiteindelijk ’t Swaert laten brouwen en jawel, Stadsbrouwerij Oudewater was een feit.”

Oude Hollandse Waterlinie

“Maar goed, bij een serieus bier hoort ook een serieus etiket-ontwerp. Ook dat mocht beslist geen fröbelwerk zijn. Op een dag kom ik in ons mooie stadje Jeroen Harzing tegen, ook hij heeft een zwak voor Oudewater. Jeroen heeft bovendien een Oudewaters reclamebureau en draagt de stad net als ik een warm hart toe. Hij zei: ‘Joh, wij gaan iets moois voor je ontwerpen, want we moeten Stadsbrouwerij Oudewater meteen goed neerzetten. Toen stond daar ineens een merk, een echt serieus merk! En wat denk je, het sloeg meteen al heel erg goed aan.”

De burgemeester heeft het biertje zelfs nog officieel gepromoot. “Dat was wel een geweldig moment in de historie van onze drie jaar oude brouwerij. Na ’t Swaert besloten we om nog een bier te brouwen, een bockbier: De Gekroonde Dissel. Vervolgens kwam ’t Witte Hert, een witbier en De Poort als trippel. Ons laatste bier is de Oude Hollandse Waterlinie geworden. De eerste vier zijn een ode aan vier brouwerijen die hier in Oudewater ooit actief waren en de laatste is een ode aan de Oude Hollandse Waterlinie die dit jaar 350 jaar bestaat. Oudewater maakt er als vesting deel van uit. Dit jubileumbier komt trouwens uit de geniale koker van Jeroen en wordt gepromoot door Stichting De Waterlinie. Bovendien zijn er flink wat bedrijven die ons bier inmiddels afnemen.”

Verkooppunten

“Leuk om te vermelden is dat we ook de ooievaar eren, zoals je in het logo kunt zien. De ooievaar is tot op heden een belangrijke vogel voor onze stad. De plaats van het nest is al bijna 450 jaar dezelfde; het oude stadhuis in het centrum van Oudewater. De ooievaar komt vierenhalve eeuw jaar terug naar dit nest in Oudewater. Met dat in ons achterhoofd brouwt Stadsbrouwerij Oudewater bier waar je voor blijft en waar je voor terugkomt, net als de prachtige ooievaars. Kijk, rijk worden zullen we niet worden van onze brouwerij. Natuurlijk verdienen we er iets mee, maar daar was en is het ons niet om te doen. Promotie van Oudewater wel, voor de gein en voor de hobby, zo zitten we er beiden in. Wat leuk is, is dat het netwerk van verkooppunten gestaag uitbreidt en dat willen we graag zo houden. Ik heb natuurlijk mijn baan er nog naast en Virginie heeft ook haar werk waar veel tijd in gaat zitten, dus het gaat prima zo.”

Ze etiketteren zelf. “Net zo makkelijk, hier in de keuken van ons woonhuis. Het is best bewerkelijk allemaal. Gelukkig hebben we een grote opslag in Oirschot. Hier staat ook wel wat voorraad, maar we kunnen moeilijk de hele huiskamer volzetten met bier. Hoewel, dat heeft misschien ook wel weer wat, haha.”

Binnen kantooruren
“Bij Autobedrijf M. De Koning met vestingen in Capelle, Rotterdam en Krimpen ben
ik teamleider Aftersales voor de vestiging Krimpen aan de IJssel. Wij zijn Volkswagen
en Volkswagen Bedrijfswagendealer alsmede Cupra-, Seat- en Skoda
Service-dealer. Daarnaast beschikken we over een grote occasionafdeling,
een schadeafdeling en een AVIA-tankstation.”

Kijk op www.bierwaarjevoorblijft.nl voor meer informatie over de verschillende Oudewaterse bieren.

Het bericht ‘Het moest beslist geen fröbelwerk zijn’ verscheen eerst op Aftersales Magazine.

Bron

www.automotivevacaturebank.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close