Zoek en vind jouw Automotive baan

De meeste keus, de beste baan

Automotive Vacaturebank
Automotive Vacaturebank
Op zoek naar een nieuwe uitdaging in de Automotive?

De meeste keus, de beste baan

Zoek en vind jouw Automotive baan
De meeste keus, de beste baan
Snel zoeken

Auto’s rangeren zonder heisa

De opmars van elektrische aandrijving binnen de wagenparkmix heeft een aantal neveneffecten voor de sector. Een ervan draait om rangeren. In werkplaatsen en showrooms kent men het inmiddels: de elektromotor zorgt voor weerstand bij het duwen. De zoektocht naar een antwoord leidde tot een oplossing die veel breder inzetbaar is dan alleen voor EV’s.

Partnercontent

Een autoshowroom opnieuw indelen doe je doorgaans door auto’s te starten en te verrijden, maar de optie om ze in neutraal te verrollen is ook gangbaar. Die laatste vraagt wel beschikbaar personeel. Er zijn daarom kleine autoverplaatsers op de markt. Een unit klemt een band tussen de beide benen van het toestel en drukt deze zo van de grond. Met twee of vier van deze dolly’s kun je vervolgens de auto verplaatsen.

Het Zweedse Stringo, in Nederland vertegenwoordigd door distributeur Goodmen, gaat een stap verder en ontwikkelde een ingenieuze variant op een palletmover. Het resultaat is een elektrisch verrijdbaar plateau dat onder de neus of de achterzijde van de auto schuift. Eenmaal daar draaien twee armen een kwartslag zodat ze de wielen kunnen klemmen. Op deze manier lift de Stringo de auto met de wielen van de grond. Dat kan genoeg zijn om de auto te verplaatsen maar in sommige situaties is het nodig of wenselijk om alle vier de wielen te liften. Daar levert Stringo desgewenst twee losse dolly’s voor die niet hydraulisch werken maar eveneens elektrisch.

Volop in gebruik

Bij Van Tilburg-Bastianen in Breda heeft de Stringo in bijna twee jaar tijd amper stil gestaan. Chef werkplaats Marcel Pijnenburg zag er snel de voordelen van in, maar moest intern nog wel groen licht krijgen voor de investering. Volgens zijn berekeningen is de investering in zo’n anderhalf jaar tijd al terugverdiend. Het feit dat ook de collega’s bij de andere afdelingen de Stringo graag komen lenen onderbouwt dat nog eens extra. In de dagelijkse werkplaatspraktijk gebeurt het immers nogal eens dat een auto op goedkeuring moet wachten voor er verder gesleuteld kan worden. Die werkplek bezet houden is geen optie, want het werk moet door.


Van Up! tot Crafter, de Stringo weet er raad mee


Voorman Ralph weet uit ervaring dat een elektrische auto alleen met de inzet van verschillende collega’s handmatig te verrollen is door het tegenwerken van de elektromotor. “Vanuit Arbo-oogpunt is dat niet wenselijk. Met de Stringo blijven de andere collega’s gewoon bezig met hun eigen werkzaamheden en kun je zelfstandig de auto naar een parkeerplek buiten transporteren.” Een klinkerstraat is dan minder geschikt maar een geasfalteerd buitenterrein voldoet prima als ondergrond.

Hellingen zijn geen probleem en ook het niveauverschil tussen de werkplaatsvloer en het buitenterrein overbrugt een beladen Stringo prima: “Alleen bij een diep verzonken putdeksel kun je vastlopen als je er met een van de hoeken in belandt maar daar zijn we scherp op. De geringe bodemvrijheid heb je nodig om onder de auto te kunnen komen dus het spreekt eigenlijk voor zich.”

Het bericht Auto’s rangeren zonder heisa verscheen eerst op Aftersales Magazine.

Bron

www.automotivevacaturebank.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Close